סדרת סרטונים במתנה למנהלים מגייסים
איך לראיין בצורה מקצועית מועמדים לעבודה:
שיטת הראיון ההתנהגותי מצבי
יותר מ-12,000 מנהלים ומנהלות בישראל כבר למדו
איך לראיין בשיטת הראיון ההתנהגותי-מצבי ואיך לבחור את העובדים הטובים והמתאימים ביותר לצוות שלך על בסיס עובדות ולא רק תחושות בטן.
מיני קורס וידיאו חינם של מורית רוזן – 5 שיעורים קצרים וממוקדים
הדרכה פרקטית איך לראיין מועמדים בשיטה מקצועית, כמו בארגונים הגדולים בעולם.
והכל מסתכם בנוסחה אחת פשוטה שלימדתי מעל 12,000 מנהלים ומנהלות כמוך מכל תעשייה אפשרית (כמעט) בישראל.
פתיחה: למה בכלל חשוב להתכונן לראיון (וכמה עולה לנו לפספס שם)
חשבת פעם על ראיון מועמדים כפרויקט עסקי, ניהולי, כלכלי?
פרק ראשון: להתכונן מראש לראיין בשיטה מדויקת וספציפית
רוב המראיינים (מנהלים ואחרים) לא למדו אף פעם לראיין. מטורף כשזה מהלך מקצועי שיש לו השפעה כזו דרמטית על הארגון. למרות שכבר יותר מ-20 שנה יש שיטות מקצועיות, שידועות בעולם, ומלמדים אותן בארגונים המובילים כבר הרבה שנים, בישראל מיעוט קטן של ארגונים נותנים למנהלים המגייסים שלהם את הכלים המקצועיים להכנה לראיון ולניהול ראיון עומק מקצועי.
פרק שני: התנהגות עבר במצבים ספציפיים תנבא התנהגות עתידית במצבים דומים
ההתנהגות האנושית היא התנהגות מצבית.
המשמעות של זה היא שמצבים מסויימים מהווים עבורנו כמו כפתור, שכשלוחצים עליו מייצרים התנהגות קבועה, אוטומטית במקרים רבים (האמת היא ש-40% מהפעולות שלנו נעשות "על אוטומט", אפילו בלי חשיבה). לכן בשיטת הראיון ההתנהגותי מצבי נתכונן דרך ניתוח המצבים וההתנהגויות בתפקיד, ואלה יהיו גם השאלות שלנו למועמדים: על מצבים והתנהגויות שלהם בעבר.
פרק שלישי: "לחפור" בדוגמאות על מצבים מהעבר (לחפש התנהגות)
אני בוחרת את רשימת 4-6 המצבים הקריטיים לתפקיד, כלומר המצבים שחשוב לנו לבדוק בראיון שמי שמתראיין מגיע עם רקע כלשהו (גם אם לא מדויק) במצב כזה או דומה לו. בראיון נשאל כל מועמד/ת "האם היית במצב כזה? מה עשית? תנ/י לי דוגמא". בעבודת ההכנה נחשוב מראש על כל התשובות שאנחנו עתידים לקבל ובראיון "נחפור" בדוגמאות האישיות של כל מועמד/ת.
פרק רביעי: שיקוף ושקיפות ללא שיפוט במהלך הראיון
מחקרים מראים (וגם מניסיוני בהנחיה), שהרבה מראיינים בטוחים שמועמדים מגיעים כדי לשקר. שהם באים להמציא ולספר סיפורים. המציאות היא שהם באים לספר על עצמם.
השאלות שלנו יקבעו מה נשמע מהם. ככל שנהיה יותר שקופים נקבל את אותו היחס בחזרה.
פרק חמישי: להתמקד בדברים הנכונים (ולאזן את ההטיות שלנו)
מה עושים כשהמציאות משבשת לנו את המיקוד בראיון, בדוגמאות הספציפיות מהעבר.
למשל, מה עושים אם המועמד מאחר לראיון, או מה אם המועמדת הגיעה עם מסטיק, הרי ברור שזה אומר שהם לא רציניים, או לא אחראיים, או לא חשוב להם הראיון כמו שחשוב לנו, לא?
או כשיש מועמד שהיה בעבר בסיירת מטכ"ל או מועמדת מהטכניון, הרי ברור שאם הם כבר עברו את הסינון שם זה אומר עליהם "משהו", לא?
אז זהו. שלא בהכרח. אלה במקרים רבים הגורמים שמובילים להטיות שלנו. להחלטות מהירות אבל לא בהכרח מדויקות, ולפספוס של מועמדים מצוינים (או גיוס של מועמדים לא מתאימים).