שאלה קטנה שנשאלתי בסדנה הובילה אותי למערבולת רגשית ולחזרה בזמן. להסתכל על כמה הגיוס השתנה ב 15 השנה האחרונות (זו הפרספקטיבה שלי כיועצת מחוץ לארגון, קודם הייתי בתוך ארגון).
כשרק התחלתי לדבר על גיוס מקצועי בארגונים, המציאות היתה שונה לחלוטין. ברוב הארגונים גיוס היה הצוות הזה הטקטי, אלה שרק מראיינים/מתאמים ראיונות, ומפרסמים מודעות. זהו. גיוס היה מקפצה לכניסה למשאבי אנוש. רוב המגייסות התחילו שנתיים בחברת השמה, עשו המון טלפונים למועמדים שרק שלחו קורות חיים, עברו על ערימות של קו"ח כל יום, בד"כ ערימות פיזיות, (מי חשב על מערכות לניהול גיוס), ואחרי שנתיים בהשמה חלמו להתקבל לארגון.
בארגונים דלת הכניסה היתה דרך תפקידי מראיינת טלפונית, וגם שם אחרי שנה עוברים לתפקידי רכזת גיוס ומשם "ברות המזל" עברו למשאבי אנוש. השיחה היתה על איך כמה שיותר מהר עוברים "לדבר האמיתי". לייעוץ ארגוני, לניהול משאבי אנוש, לעשות "לא רק גיוס".
היום – אחרי 15 שנה, כאילו הכל השתנה – ובחלק מהארגונים כלום לא השתנה. מטורף לדעתי. עדיין כ- 40% מהארגונים שאני פוגשת פועלים ללא מערכת לניהול גיוס. סקר CandE באירופה ב-2018 זיהה 76% מהארגונים שהשתתפו בסקר עם מערכת לניהול גיוס, וב-2019 המספר קפץ ל 97% מהארגונים. בישראל המספר עדיין נמוך בהרבה.
בקורסים שלי אני שומעת מכ- 40% מהמשתתפים שהם פועלים בלי עמוד קריירה באתר הבית. בלי מקום שמועמדים יכולים לקרוא על העבודה בחברה. לא מזמן הייתי בארגון בצוות של 10 מגייסות, כ-ו-ל-ן חדשות. כולן פחות משנה בארגון. תחלופה מטורפת בתחום שהמקצועיות בו קריטית.
ארגון שאין בו צוות גיוס שלפחות אחת/שתיים מהצוות מגיעות עם היכרות של לפחות שנתיים-שלוש עם הארגון, המנהלים, התפקידים, הקהילה – זה צוות מוחלש, שמתחיל מנקודת התחלה מאד לא פשוטה לתפקוד.
מצד שני, יש צוותים מאד ותיקים, שכל הצוות 5-10 שנים בארגון, ועושים בדיוק את אותו דבר כבר 10 שנים, זה צוות "תקוע" מקצועית. אם הצוות לא יוצא ללמוד, להשתדרג, להתקדם, לחקור מה חדש היום בעולם, אז הצוות מעכב את האפשרות של הארגון כולו לצמוח.
מה הבעיה כאן? גיוס שעובד היום בלי מערכת, בלי עמוד קריירה ובלי התחדשות מקצועית ולמידה קבועה, הוא צוות שהסיכוי שלו לעמוד ביעדי הגיוס ב-2020-2021 שואף לאפס.
הכלים הטכנולוגיים היום כל כך זמינים, כל כך זולים וחוסכים כל כך הרבה שעות עבודה, שלא להשתמש בהם שם אתכם במקום כל כך לא תחרותי מול כל הארגונים שמתחרים מולכם בשוק. והתחרות אדירה. עצומה. חסרת פרופורציה לכל מה שהכרנו.
והגיוס? הוא הפונקציה החשובה ביותר בארגון. נקודה.
לא רק החשובה ביותר במשאבי אנוש. זה גם אבל החשובה ביותר בארגון. יותר מזה. הגיוס משנה חיים של אנשים. מכניס אותם למסלול חיים חדש (או לא מכניס). אנשים זוכרים ראיון גם 20 שנה אחרי, אם נשאלו שאלה פוגעת, או אם גויסו לארגון ולתפקיד משמעותי בלי שנגייס לארגון את העובדים הטובים ביותר עבורו, לא יהיה מי שיתפעל את הארגון. לא יהיה מי שינהל. לא יהיה מי שייצר, לא יהיה מי שייתן שירות. לא יהיה ארגון. Its as simple as that.
אז מה את יכולה לעשות? תביני איך הגיוס בארגון שלך משפיע על הביזנס, על הארגון. מה ההשפעה העסקית של הפעילות שאת מובילה. קחי את ההובלה. תעצרי. תלמדי. תביני כמה חשוב שתהיי אסטרטגית שתתכנני תוכנית. תלמדי על אסטרטגיות גיוס ואז – תדפקי על השולחנות. תנערי את המנהלים שלא מקציבים כמה מאות שקלים בחודש בשביל מערכת. תתעקשי על הקמת עמוד קריירה באתר. על נוכחות בפייסבוק. על סקרים ומשובים למועמדים. תתקשרי עם המועמדים בזירות שהם פועלים וחיים בהם.
כ-60% מהמועמדים בודקים בעמוד הקריירה לפני שהם מגיעים להתראיין היום. איך אפשר להוביל גיוס ב-2020 בלי עמוד קריירה באתר הבית? בארה"ב 99% מהארגונים משתמשים ב ATS, מערכת לניהול גיוס (לפי סקר חווית מועמד). איך אפשר לוותר על כלי כזה שבהשקעה של כמה מאות או אלפי שקלים בחודש, חוסך לכם מאות שעות ומאפשר מה שגם 10 מגייסות בצוות לא יצליחו לעשות.
תתעקשי ללמוד. בואי לימי הדרכה, שלי, של אחרים. תתכנני לעצמכם תקציבים ללמוד. תשבי בלילות ותחקרי פודקאסטים. לכי למיטאפים חינמיים. תחפשי ערוצים ללמוד בארץ ובעולם. יש המון. אל תחכי שהכל יגיע אלייך. תזוזי. תהיי בתנועה תחפשי להתחדש. הידע היום כל כך זמין. רק צריך לחקור. תהיי מנהיגה בגיוס.
יש לדעתי לפחות 95% נשים בקהילת הגיוס בארץ. כל יום צריכות לשבור את תקרות הזכוכית בארגונים שלנו, ולהוביל עם המנהלים ארגונים מגייסים חזקים ומצליחים.