fbpx

שאלות שאפשר לוותר עליהן לגמרי בראיונות עבודה

תוכן עניינים

שיתוף המאמר:

אני מוותרת בראיון התנהגותי על שאלות רחבות מדי כמו "ספר לי על עצמך" ועל שאלות היפותטיות  כמו :"מה את חושבת שתעשי במקרה ש…". 

אני יודעת שאולי תעלה לך השאלה למה אני לא רוצה אותן? יש להן לפעמים ערך עבורך, ובחלק מהראיונות שעשית השאלות האלו השיגו לך מידע חשוב. אני מבינה. הנה הסיבות שאני מאד ממליצה לשחרר אותן:

קודם כל יש חשש שמועמדים יגידו לי מה שהם חושבים שאני רוצה, מה שנקרא בשפה המקצועית "רצייה חברתית". היענות לרצון של המראיינת / השואלת.

אבל מעבר לעניין הרצייה, כשאני שואלת מישהו "איך אתה חושב שתתנהג אם מחר יהיה", התשובה פשוט לא רלוונטית. הנה כמה סיבות: 

א. לא בטוח שהוא באמת יתנהג ככה. גם אם נדמה לו שהוא יעשה את זה

ב. אין דרך לענות על השאלה בלי להמציא. פשוט כי העתיד עוד לא קרה.
נגיד שאם הוא ממש רוצה להיות כנה איתי, אמיתי ולא ממציא או מעגל פינות. אם זו היית את למשל. איך את יכולה לענות על השאלה: "מה את חושבת שתעשי מחר?" אם אני עכשיו שואלת אותך איך מחר תתנהגי בסדנה שלי? או – איך מחר תתנהגי כשתקראי פוסט שלי? לפי מה תעני? לפי איך שאת מתנהגת היום או איך שהתנהגת בעבר. 

יש לזה סיבה מאד פשוטה: אנחנו לא נביאים. העתיד עוד לא קרה. כל שאלה עתידית מזמינה את מי שמולי להמציא. לפנטז. לדמיין.  גם איפה אתה רואה את עצמך זה להמציא. 

ב-1997 סיימתי לימודי תואר שני בקרימינולוגיה, אחרי 3 שנות עבודה במרכז סיוע לנפגעות תקיפה מינית בירושלים, וראיתי את עצמי הולכת לעבוד עם נפגעות תקיפה מינית בתור המיקוד המקצועי בחיים. נכנסתי לאינטל לתפקיד זמני, חצי שנה, וכל העתיד שלי השתנה והתהפך. נשאבתי פנימה.

חשבתי שזה יהיה תפקיד זמני לעזור בהקמה של המפעל, והופ …כל החיים שלי השתנו

היכולת של מועמדים "לחזות את העתיד" ולענות לשאלות מגוחכות כמו "איפה אתה רואה את עצמך?" או "מה אתה רוצה לעשות?" הן נחמדות לתיאום ציפיות, אבל הן לא רלוונטיות לניבוי איפה אותו אדם באמת יהיה. 

באותה מידה שאלה כמו "איך אתה חושב שתגיב?" תמיד תמיד תמיד, בהגדרה יהיה פנטזיה. אין שום דרך להגיד מה יהיה בעתיד ולעשות את זה מציאותי. בגלל שזה תמיד הולך לדמיון 

אין לאף אחד את היכולת להגיד מה יהיה מחר בבוקר, גם מה יהיה בעוד שעה. 

זה  רק אמת ב ד י מ י ו ן!

אם את ממילא שולחת אותו לחשוב על הדפוסים, אז במקום לעשות את זה כמו טלפון שבור "בוא תדמיין מצב, בוא תדמיין אייך תהיה בו על בסיס מה עשית בעבר", הרבה הרבה יותר פשוט לשאול אותו מה עשית בעבר.

מאמרים נוספים שנבחרו בשבילך
ניהול גיוס
האם *באמת* זה תפקיד שמתאים רק לגברים?

לכאורה, כולנו מכירים את החוק. אסור להפלות בין מועמדים על רקע כל דבר מהרשימה הסגורה של החוק: מצב משפחתי, מגדר, מקום מגורים, הריון, מילואים… ויש

ניהול גיוס
למה ואיך להכין מועמדים לראיון

אולי זה הפוך ממה שהיה נדמה לך אינטואיטיבית (כי הרבה מראיינים מופתעים מההמלצה הזו שלי), אבל אני ממליצה להכין מועמדים לראיון. תגידו להם מה הולך

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

נרשמת כבר לדיוור של מורית על
גיוס עובדים?

This popup is the registration for Morit's Hebrew newsletter. If you don't read Hebrew, just click the X above.

אם גיוס עובדים מעניין אותך, הדיוור של מורית יתן לך רעיונות חדשים, תובנות מפתיעות וגישה למידע מעודכן בתחום. מורית שולחת הרבה מידע בשבילך, כדי לעזור לך להישאר בקצב מהיר ולהתעדכן בחדש בתחום לפני כולם (גם בזמן המלחמה)

דילוג לתוכן