fbpx

למה לא להתחיל ראיון עם "ספר/י לי על עצמך"?

תוכן עניינים

שיתוף המאמר:

אולי כבר שמעת שאני תמיד ממליצה לא לפתוח ראיונות עם "ספר / ספרי לי על עצמך".
אני רוצה לשתף אותך בסיבות להמלצה הזו, למה אני מקווה שהשאלה הזאת תיזרק כבר מ"ספר השאלות למראיינים" הסטנדרטי, כי באמת היא כל כך, כל כך מיותרת 

ספר לי על עצמך / ספרי לי על עצמך,
היא פתיחה בעייתית לראיון עומק מכמה סיבות 

1. אנשים מתכוננים ומגיעים עם "נאום מוכן מראש".
וגם אם לא – זה אומר שהראיון שלך יבחין בין מי שהתכונן ומי שלא התכונן מראש.

2. סכנת ה"רצייה החברתית" = כלומר שהנאום שהכינו מראש מותאם למה שלדעת המועמד/ת רצית לשמוע. לפעמים מתאימים את זה גם למראיינ/ת – טקסט אחר למנהל מקצועי ואחר למגייסת במשאבי אנוש וכו'. בשורה התחתונה – לא מייצג באמת את האדם אלא את מה שהוא/היא חושבים שאת/ה רוצה לשמוע.

3. זו פתיחה מאד רחבה, שמבזבזת המון זמן כשהמועמד/ת מתחיל/ה להגיד "נולדתי ב…, גרתי ב…., אני נשואה + 3 ילדים, למדתי … , ותואר שני ב…." וכו'. כלומר כל מועמד/ת יתחיל לספר בנקודה שנראה לו/לה שהיא הכי נכונה, ואז ההובלה בידיים שלו/שלה, ואת תצטרכי לכוון אותו.

4. בסקרים שעשינו בעבר, 60% מהמועמדים שנאו את השאלה הזאת. היא עצבנה אותם. ובטח לא "שברה את הקרח" או יצרה אוירה נעימה כמו שהרבה היו רוצים לחשוב שהיא עושה. מועמדים אומרים לעצמם "יש לך כבר את קורות החיים שלי ביד, למה לשאול שוב את מה שכבר כתוב". 

5. אם אמרת לעצמך "אבל זו הדרך שלי לדעת אם היא נשואה, כמה ילדים, איפה הוא גר, כי אסור לי לשאול את זה ע"פ חוק", זה אמנם נכון, אבל כשתדע/י את המידע הזה, הוא יגרום לך להטיות שהחוק בא לעזור לנו למנוע מעצמנו. זה סופר-מסקרן לדעת אם היא נשואה וכמה ילדים יש לה, ויותר קל לנו לדעת איפה הבנאדם גר, זה נכון מאד. אבל זה גם יגרום לנו להעדיף מישהו קרוב ע"פ מישהו רחוק, או מישהי בלי ילדים ע"פ מישהי עם, וזה לא בהכרח השיקול הנכון. זה לא הופך אותם למועמדים המתאימים ביותר לתפקיד. תחסכו מעצמכם את ההטייה הזו

אז מה במקום "ספר/י לי על עצמך"?

הכיוון הוא להיות הרבה יותר מדויקת ומכוונת בשאלות שלך.
למשל, אם מעניין אותך לאסוף דוגמאות על המפגש שלו/שלה בעבר עם לקוחות מעצבנים, תתחילי בשאלות על הרקע, ספציפית סביב עבודה עם לקוחות. משהו כמו "אני רואה שעבדת בשירות לקוחות בחברת X, מי בדיוק היו הלקוחות שלך? מה היתה התקשורת שלך איתם, בטלפון או פנים אל פנים? היו מקרים של לקוחות מעצבנים? ספר/י לי דוגמא לכזה מקרה.

או
אם מעניין אותך התפקיד שהיא עשתה כמפתחת קוד, וחשוב לך להבין אם היא יודעת להיכנס לקוד שאחרים כתבו.
תשאלי ממש בפתיחת הראיון – "אני רואה שעבדת כמפתחת קוד בחברת Y. באיזה שפה כתבת קוד? מה סוגי הפרויקטים שהתעסקת בהם? האם היו מקרים שנכנסת לקוד שמישהו אחר כתב? את זוכרת מקרה כזה שהיה באג, וזה לא היה קוד שאת כתבת? את יכולה לספר לי על זה?"

כלומר לשאול שאלות ממוקדות, מכוונות, שמובילות לדוגמאות על מצבים ספציפיים לתפקיד שאת מייעדת לו/לה.

מאמרים נוספים שנבחרו בשבילך
ניהול גיוס
למה ואיך להכין מועמדים לראיון

אולי זה הפוך ממה שהיה נדמה לך אינטואיטיבית (כי הרבה מראיינים מופתעים מההמלצה הזו שלי), אבל אני ממליצה להכין מועמדים לראיון. תגידו להם מה הולך

ניהול גיוס
להיכנס לראש של המנהלים בארגון שלך

להיכנס לראש של המנהלים בארגון שלך. אני רוצה להזמין אותך להיכנס לראש של המנהלים שלך, מה הם חושבים על ראיונות. מה חסר להם בתחום אני

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

נרשמת כבר לדיוור של מורית על
גיוס עובדים?

This popup is the registration for Morit's Hebrew newsletter. If you don't read Hebrew, just click the X above.

אם גיוס עובדים מעניין אותך, הדיוור של מורית יתן לך רעיונות חדשים, תובנות מפתיעות וגישה למידע מעודכן בתחום. מורית שולחת הרבה מידע בשבילך, כדי לעזור לך להישאר בקצב מהיר ולהתעדכן בחדש בתחום לפני כולם (גם בזמן המלחמה)

דילוג לתוכן