שיתפתי אתמול ברשת את הכלי שבניתי להכנת שאלות לראיון התנהגותי מצבי. אם עוד לא יצא לך לשחק איתו, ממליצה 🙂 מדהים כמה זמן הוא יכול לחסוך בהכנת שאלות מדויקות. מאז שפרסמתי אותו מאות התנסו בכלי.
שיתפתי שאלה "צעדי תינוק" שלי, baby steps בעולם של כלים מבוססי בינה מלאכותית. בניתי לי כלי ב ChatGPT בעזרת שאלונים שאספתי בשנים האחרונות ובניתי עם מנהלים מגייסים. ו-וואו התוצאות. המהירות שאתם יכולים עכשיו להיכנס, לשים שם תפקיד, ולקבל רשימה של מצבים שכדאי לכם לשאול עליהם, וגם שאלות מובנות בשיטה שלי… לא האמנתי שכל כך בקלות וכל כך מהר אצליח לייצר את הכלי.
האמת היא שאולי הוא צריך להיות בתשלום, ואולי בהמשך יהיה, אבל כרגע, פותחת אותו לכולם. כלי ליצירת שאלות לראיון התנהגותי-מצבי.
הנה כמה תגובות שקיבלתי וריגשו אותי:
- וואי איזה מטורף, תודה רבה ששיתפת. אני חושב על כל ההצלחות, הטוב והשיפור בחיים של אנשים שעשית עכשיו שלעולם לא תדעי עליהם. אז לפחת בעת הזו – משבח אותך ומודה לך.
- נכנסתי. תדעי שבזכותך דחפתי את עצמי לכלי ai השונים היום אני לא מבינה איך יכולתי בלי…
- מורית תודה רבה רבה! רעיון מדהים ושאפו ענק לך. אשתף עם הצוות שישתמשו בזה כדי לספק גם פידבק
- שיחקתי קצת עם הכלי. הוא מדוייק וזה נפלא.
- וואו, מדהים! בתוך 2 דקות קיבלתי רשימה ממוקדת של שאלות שמתאימות בדיוק לתפקיד הספציפי שאני מראיינת אליו. יישר כוח 💪
היו עוד עשרות תגובות בפרטי ובציבורי, אז סליחה אם לא ציטטתי את כולן. באמת שריגשתן וריגשתם אותי מאד!
אז קודם כל הנה הקישור לכלי שאפשר להעביר לחברים ואנשי קשר:
https://bit.ly/Morit-Interview-Q
אבל חוץ מזה רציתי לשתף אותך בכמה שאלות שחזרו והתובנות שלי 24 שעות אחרי ההשקה אתמול בבוקר:
האם אני רואה את מה ששאלתם את הצ'ט?
לא.
אם תעמדו על הלוגו של Linkedin ליד השם שלי בראש הכלי, קופץ החלון הקטן הזה שאומר שמי שבנה/בנתה את ה GPT הזה לא יכולה לראות את השיחות שלכם. לצערי ולשמחתי, כי זה מסקרן אותי, אבל הפרטיות שלכם חשובה לי מאד ולשמחתי ככה בנוי הכלי.
איך הכלי שלי שונה מ"סתם" לבקש מ ChatGPT לייצר שאלות לראיון:
אחת התגובות שחזרה היתה "כן, גם אני ביקשתי מהצ'ט לייצר לי שאלות ועשיתי אותו דבר כמוך". אז היה לי חשוב להדגיש מה יושב מאחורי הקלעים של הכלי שפיתחתי וההבדל בין התוצאות שלו לתוצאות רגילות של הצ'ט.
כלים של בינה מלאכותית ג'נרטיבית נשענים על LLM (Large Language Models). למידה של המערכת הרבה ידע מהעבר ועל הבסיס שלו ליצור מידע חדש שלא היה קיים קודם. כשמבקשים מ ChatGPT לייצר שאלות התנהגותיות, הוא מייצר את הסטנדרט הקיים בעולם, שאני חייבת להגיד, לדעתי פחות מדויק מהשיטה שלי. אני אסביר דרך דוגמא.
אם רצית לבדוק לגבי מגייסת שמול מנהלים מגייסים "קשים" תצליח להיות אסרטיבית, את יכולה לשאול אותה:
- ספרי לי על פעם שהיית ארסטיבית מול מנהלים מגייסים
או - ספרי לי על פעם שמנהל מגייס לא הסכים עם המלצה שלך. מה עשית?
הראשון שואל על התנהגות. השני שואל על מצב.
כלומר, ChatGPT יתן בד"כ שאלות כמו #1. הכלי שלי יתן שאלות כמו #2, ממוקדת במצב. אלו שאלות יותר אובייקטיביות ויאפשרו לנו לראות גם דוגמאות להתנהגות לא אסרטיבית כדי להפריד בין אלה שהם אסרטיביים במעמד של ויכוח עם מנהל מגייס ואלו שלא.
השיטה שלי ממוקדת על התנהגות מצבית. השאלות הן על מצבים. התשובות הן התנהגויות.
כשאימנתי את הכלי שפיתחתי הטענתי ל"מוח" שלו עשרות שאלונים שפיתחתי לאורך השנים עבור ארגונים שונים ועבור ההדרכות שלי, כשהדגשתי לו לבנות שאלות על מצב ולא על התנהגות. זה יהיה הפער המרכזי בין לשאול את GPT "סתם" או לעבוד עם הכלי שלי.
מה הבעיות ששמעתי לגבי השימוש בכלי?
- לא לכולם זה עבד ישר. לחלק הכלי נתקע. לא הסכים לשתף פעולה. זה כמובן לא תלוי בי, ואני מניחה שקשור לזה ש ChatGPT בשעות עומס תומך יותר במי שיש להם חשבון בתשלום על פני מי שיש לו/לה חשבון חינמי. מה עושים? פשוט מנסים שוב בשעות אחרות. עושים מנוי בתשלום (לא רק בשביל הכלי שלי, אלא בשביל כל היתרונות של ChatGPT).
- להוריד WORD לא עובד לכולם, או עובד עם מגבלה (שמעתי של 3 מסמכים). הכי פשוט לעשות Copy/Paste. להעתיק את הטקסט ולהדביק למסמך תומך. הערך הגדול הוא השאלות המדויקות למצבים המורכבים בפורמט שעוזר לאנשים להיזכר בדוגמאות ספציפיות.
- שאלות ומצבים לא מדויקים. זה כלי מבוסס שיחה, כלומר אתם יכולים להגיד לכלי על מצבים לא מדויקים ולבקש להחליף, לשנות ולהרחיב. כך גם עם השאלות
מה אנשים הרחיבו בעבודה עם הכלי שלא תכננתי מראש 🙂
- בוגרות ובוגרי הסדנה שלי ידעו לבקש שהכלי גם יתן תשובות טובות לשאלות ותשובות פחות טובות. לעזור לכם להכין את עצמכם סביב ההתנהגויות שאתם מצפים לשמוע. זה חלק מה"מוח" של המערכת, שאלונים שכוללים גם תשובות.
- חלק התחילו להשתמש בו באנגלית ובשפות זרות, לכן הוספתי למעלה גם שאלת פתיחה באנגלית, כדי לתת גישה לכלי גם למי שעובד לא בעברית. לשמחתי גיליתי שהוא מצליח לתת את הפתרונות באותה רמה גם באנגלית ואני מניחה שגם יהיה בשפות זרות אחרות.
ועוד נקודה חשובה אחת:
להכין בקלות שאלות לראיון זה נחמד. אבל זה רק השלב הראשון
זה באמת נחמד וחוסך זמן, אבל זה הבסיס. השלב הראשון. עליו צריך לבנות "בית שלם" של הראיון עצמו. של לדעת מתוך שאלות הרקע שהכנו מראש, לנהל ראיון שאוספים בו מספר דוגמאות לכל מצב, שמשקפים למועמדים מה ראינו, ומדייקים בתובנות.
שיתפתי את הכלי לכל מי שרוצה כי אני יודעת שזה יאפשר להרבה יותר אנשים לראיין מדויק יותר, וזו מבחינתי השליחות שלי בעולם. שפחות אנשים יתפספסו בתהליך הגיוס, ויגיעו לתפקיד ולעתיד טוב יותר. אבל חשוב לי להגיד לך ולכל מי שמראיין – זה באמת רק השלב הראשון. כדי לנהל ראיון התנהגותי-מצבי מדויק, צריך הכנה טובה ואח"כ לנהל על הבסיס שלה את הראיון. בשביל זה צריך ללמוד ולתרגל לראיין מקצועי על בסיס אותן שאלות שהכנתם.
אני מצרפת את הפרק מתוך הפודקסט שהסברתי איך לנהל את הראיון, וכמובן שאפשר ומומלץ ללמוד בעצמכם, ולהדריך את המנהלים בארגון שלך לראיין יותר מדויק. זה הקישור לפרק (פרק 87 בפודקסט)
כאן הפרטים על סדנת הראיון הקרובה שלי למשאבי אנוש
וצרו איתי קשר בוואטסאפ או במייל חוזר לחשוב על היישום עבור המנהלים בארגון שלך.