מדברים הרבה על בינה מלאכותית, אבל בסופו של דבר, ההחלטה הסופית על מי נכנס לארגון נמצאת בידיים של המנהלים והיא מתקבלת לרוב בראיון העומק איתם.
איך יודעים אם הראיון לא עובד טוב?
הנה 5 דגלים אדומים 🚩 לגבי הראיונות של המנהלים בארגון שלך:
🚩 הם מתלוננים שיש פער בין מה שרואים בראיון ומה שרואים בשטח.
כמובן שתמיד יש פערים, כי אין יכולת לנבא ב-100%, מדעי ההתנהגות זה לא מדע מדויק. ועדיין.
פערים גדולים בין מה שרואים בראיון ומה שרואים בשטח אומר שאין להם כלי או שיטה מובנית לניהול הראיונות ואז הם מנסים אינטואיטיבית "להרגיש" את מי נמצא או נמצאת מולם בראיון, ושוב ושוב, מפספסים. כמובן שיהיו תמיד הבדלים בין המנהלים. יש מי שיותר מנוסה או מוכשר לזה באופן טבעי, והאינטואיציה שלו/שלה עובדת טוב יותר. אבל ראיונות לא צריכים להיות תהליך אינטואיטיבי. זה אירוע שאפשר ללמוד לנהל אותו מקצועית, ולהקטין את הפער בין מה שרואים בראיון ומה שרואים בשטח.
🚩 זיהית "דלת מסתובבת" בארגון או במחלקה מסוימת.
אם אנשים מגיעים ותוך זמן קצר יש פה כנראה בעיה בתהליך הגיוס והראיונות. נהוג להסתכל על 3-6 חודשים ראשונים בארגון כזמן שקשור לתהליך הגיוס, כי את הסיבות לעזיבה שם היינו אמורים לזהות עוד בתהליך. בחודשים הראשונים העזיבות קשורות לפער בין הרושם שהיה לנו בראיון ובתהליך הגיוס ובין מה שהיה בשטח. המדד שיכול לעזור לנו לאתר את הפער הזה הוא מדד העזיבות המוקדמות.
הן גם יכולות להיות קשורות לפער בציפיות של המועמדים מול מה שהם מצאו בשטח – גם זו נקודה שאפשר לטפל בה בתהליך הגיוס.
🚩 מועמדים משתפים אותך שנישאלו שאלות שהרגישו להם לא רלוונטיות.
לפעמים אני מרגישה ששמעתי כבר הכל, ואז משתפים אותי בעוד שאלות שאין מילה אחרת מהזויות לתאר אותן. גם אם זה לא "לא חוקי", זה מרגיש רע.
מועמדים שופטים לרעה ארגונים שהחוויה בהם לא נעימה. מנהלים לא תמיד מבינים בכלל מה הבעיה, וגם אם הם מבינים שהן פחות מוצלחות, הם לא יודעים מה לשאול במקומן.
🚩 מנהלים שואלים שאלות בעייתיות מבחינה משפטית.
הרשימה הסגורה בחוק ברורה מאד. אסור להפלות מועמדים או עובדים בתהליכי גיוס / קידום על רקע כל אחד מהדברים הבאים –
פרופיל צבאי (המספר – 21/97 וכו')
דת ולאום
גזע
השקפה או מפלגה
משך שירות מילואים, קריאתם למילואים או צפי לשירות מילואים
ארץ מוצא (איפה נולדו הם או הוריהם)
גיל
מעמד אישי (גרושים/נשואים/רווקים/אלמנים)
היותם הורים
הריון, טיפולי פוריות
מינם
נטייתם המינית
מקום מגורים
כל שאלה שקשורה למשהו מהרשימה הזו יכול להיות בעייתי מבחינה משפטית ולשים את הארגון ואת אותו/ה שואל / שואלת, בחשיפה משפטית גם ברמה האישית כבעלי תפקיד בארגון. זו לא הסיבה המרכזית ללמד מנהלים לראיין, אבל זו בהחלט נקודה שחשוב להיות מודעים אליה.
🚩 מנהלים אומרים לך – תגידי לי את מי לגייס. אני אעשה מה שאת אומרת (או את מה שהמכון החיצוני יגיד).
נשמע אולי מפתיע שזה מבחינתי דגל אדום. אבל מנהלים שלא לוקחים אחריות על החלטות לגבי גיוס, הם מנהלים שאח"כ שיהיו בעיות עם העובדים יגידו "את אמרת". או "זה הגיוס המליץ". אני לא אומרת שאין להם את היכולות חלילה, אלא רק שאולי לא למדו איך לעשות את זה.